O udruzi

Udruga je osnovana 17.02.2003. godine, a najintenzivnije radi u protekle 9 godine.
Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županiji broji 94 članova na cijelom području Vukovarko-srijemske županije.

Predsjednik Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije Zoran Oljača 095/303 8830, tajnica 095/3030-8831, broj u uredu 032/303 883, radno vrijeme od 8-16 sati svaki radni dan, 204. Vukovarske brigade 89, 32 000 Vukovar.

Udruga broji 46 djelatnika s tim da imamo zaposlene 3 osobe s invaliditetom.

Udruga broji 20 djelatnika, 1 koordinatora i 1 voditeljicu projekta Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, Ugovor je o dodjeli bespovratnih sredstava „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom oboljele od multiple skleroze u Vukovarsko-srijemskoj županiji“, 20 Korisnika usluge osobne asistencije i 20 osobnih asistenata za pružanje usluge osobne asistencije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.998.927,20 kuna u sklopu dvije godine od 01.11.2020. – 30.06.2022. godine. Elementi projekta su pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, promidžba i vidljivosti upravljanje projektom i administracijom. Cilj projekta doprinjeti socijalnoj uključenosti i povećanju kvalitete života osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta kroz pružanje usluge osobne asistencije. 

Provodimo program Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gdje imamo 20 korisnika usluge osobne asistencije i 20 osobnih asistenata za pružanje usluge osobne asistencije „Usluge osobne asistencije osobama s najtežim invaliditetom“ , program je dvogodišnji, vrijedan po godini 1.500.00,00 kuna. Također nam je cilj pružanje usluge u zajednici i to sukladno principima neovisnog življenja koje pruža osobi s najtežim invaliditetom mogućnost izbora, kontrole ali i edukacije asistenta. Unapređivanjem kvalitete življenja osobi se omogućava dobivanje usluga samozbrinjavanja i potpore u aktivnostima svakodnevnog života što neposredno dovodi do sprječavanja institucionalizacije jer osobe s najtežim invaliditetom mogu ostati živjeti u svom prirodnom okruženju a da članovi obitelji ili oni koji skrbe imaju potporu u vrijeme kad oni nisu u mogućnosti pružiti istu.

Provodimo i program Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike program vrijedan 180.000,00 kuna za jednu godinu s tim da je program na tri godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ gdje je zaposleno 3 djelatnika, 1 administrator i 2 gerontodomaćice na području Vinkovaca i Vukovara. Cilj je da naši članovi koji nisu u mogućnosti dobiti uslugu osobnog asistenta omogućiti im pružanje usluga – Pomoć u kući, gerontodomaćica što im je naravno neophodna u svemu jer su u pitanju oboljele osobe od multiple skleroze koji su prešli 65 godina.

Provodimo program Ministarstva zdravstva pod nazivom „Svjesno – zajedno“ gdje imamo zaposlenog 1 djelatnika, program je financiran od Ministarstva zdravstva te vrijednos po godini je 100.000,00 kuna. Kroz tri godine izravnog rada sa osobama s multiple sklerozom kroz psihosocijalne aktivnosti, terapije fizioterapeuta, masaže i uključivanje u obrazovne aktivnosti, uključivanje volontera, savjetodavne i edukacijske radionice o pravima osoba s invaliditetom doprinosi unaprijeđenju psihosocijalnog i tjelesnog zdravlja osoba s multiple sklerozom također po programu imamo zaposlenog 1 djelatnika.
Opći cilj programa je doprinjeti, očuvanju i unapređenju zdravlja osoba s invaliditetom, oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti – osoba s multiplom sklerozom na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije.

Aktivnosti koje program obuhvaća:

1. Pružanje psihosocijalne pomoći
2. Psihološka edukacija
3. Edukacija i savjetovanje korisnika
4. Psihosocijalna podrška
5. Edukacijski programi i savjetovanje
6. Edukacija o pravima i položaju osoba s invaliditetom
7. Obrazovne aktivnosti za organizatore i koordinatore volontiranja te za volontere
8. Pružanje usluge prijevoza

Partneri: PRONI Centar za socijalno podučavanje, Centar za socijalnu skrb Vukovar
Suradnik: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek.

Udruga također ima zaposlenog vozača na pola radnog vremena, koji vrši prijevoz za članove DMS VSŽ.

Ciljevi: socijalna uključenost članova i osoba oboljelih od multiple skleroze i njihovih obitelji, povećanje i podizanje kvalitete života oboljelih osoba, socijalizacija u društvu, promicanje i zaštita ljudskih prava osoba s invaliditetom, senzibiliziranje javnost za multiplu sklerozu, promicanje, liječenje, unapređivanje, rehabilitacija, socijalna zaštita oboljelih osoba od multiple skleroze, Stvaranje uvjeta za neovisno življenje i izjednačavanje mogućnosti osoba s multiplom sklerozom, problematika osoba s invaliditetom, pružanje socijalnih usluga, socijalne pomoći podrške te humanitarne pomoći.

PREUZIMANJE: STATUT UDRUGE I RJEŠENJE

Podijelite ovo...