U VUKOVARU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Svjetski dan multiple skleroze koji se inače obilježava 30.svibnja, danas je posebnim programom tradicionalno obilježen i u Vukovaru, u organizaciji Društva multiple skleroze (MS) Vukovarsko-srijemske županiji.

Okupilo se oko 150 osoba oboljelih od multiple skleroze iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine te mnogobrojni gosti, a za koje su radionice održale dr. Tea Mirošević Zubonja, spec.neurologije o lijekovima i liječenju multiple skleroze u Hrvatskoj kao i psihologinja Jovana Bačić Beljić. Cilj obilježavanja je ukazati na probleme s kojima se susreću oboljeli od ove bolesti, ističe Zoran Oljača, predsjednik Društva multiple skleroze u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

-Multipla skleroza je neizlječivo neurološko oboljenje s progresivnim tijekom, a koji dovodi do trajne i teške invalidnosti. Uglavnom oboljevaju mladi ljudi stari od 20 do 40 godina. Cilj ovoga obilježavanja je stvoriti osjećaj pripadnosti društvu u kojem živimo, razmijeniti iskustva, upoznati članove i oboljele iz raznih krajeva te razmijeniti informacije u cilju jačanja suradnje i boljeg položaja u društvu – istaknuo je Oljača.

Društvo multiple skleroze VSŽ na području naše županije brine kroz različite projekte financirane iz EU fondova o 80-tak članova, zapošljava gotovo 30 ljudi, a ovih su dana uspjeli nabaviti i vozilo.

-Naše društvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima 82 člana iako smatramo da je oboljelih na našem području duplo više. Bazirani smo i vodimo računa o našim teško pokretnim i nepokrentim osobama i osigurali smo im uslugu osobne asistencije, konkretno zaposlili 24 osobna asistenta te dvije gerontodomaćice, jednu u Vukovaru i jednu u Vinkovcima. Dvoje zaposlenih imamo i na uredskim poslovima. Prije godinu dana smo pokrenuli kampanju Vozilo koje život znači, projekt je prihvatila zaklada Novo sutra tako da smo nabavili posebno prilagođeno kombi vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, koje nam ovoh dana treba biti isporučeno – rekao je Oljača.

Društvo MS VSŽ dobrotvorna je udruga osnovana radi unaprijeđenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze.- Sjediše društva nalazi se u Ulici 204.vukovarske brigade u Vukovaru.

Podijelite ovo...