Obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze Društva multiple skleroze VSŽ

Društvo multiple skleroze Vukovarsko srijemske županije organiziralo je u središtu Vukovara  druženje Povodom obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze koji se obilježava 26. rujna. Za organizaciju dan ranije odlučili su se kako bi 26. rujna prisustvovali na velikom obilježavanju u Slavonskom brodu.

Multipla skleroza je neurološko oboljenje s progresivnim tijekom i neizlječiva je. Ova bolest dovodi do trajne i teške invalidnosti, a od iste uglavnom obolijevaju mlade osobe od 20 do 40 godine života te postaju radno nesposobni. Tea Mirošević-Zubonja, specijalist neurolog u KBC-u Osijek, s članovima Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije volonterski surađuje već tri godine.

– Multipla skleroza je autonomna bolest središnjeg živčanog sustava koja se manifestira demilizacijskim lezijama na mozgu i produženoj moždini. Bolest nema jasnu simptomatologiju i laički ju zovemo bolest s tisuću lica, a sve više je zastupljena jer ju posljednjih godina lakše prepoznajemo. Također od ove bolesti žene oboljevaju dva do tri puta više nego muškarci – rekla je Mirošević-Zubonja.

Po njezinim riječima multipla skleroza još uvijek nije izlječiva ali je zalječiva. Ovu tvrdnju Mirošević-Zubonja ističe jer se ranim otkrivanjem i imunosupresivnom, odnosno imunomodulatornom terapijom može usporiti progresija bolesti, kako ne bi nastala trajna invalidnost.

– U Hrvatskoj imamo problem jer multiplu sklerozu ne liječimo na vrijeme nego tek kad zadovoljimo administrativne uvjete HZZO-a. Znači ne liječimo ju od samog početka, a što je kasniji početak liječenja, postoje sve manje šanse da to zalječenje postignemo – pojasnila je Mirošević-Zubonja.

Za razliku od nekih zemalja Europske Unije u Hrvatskoj još uvijek ne postoji niti jedinstveni registar oboljelih. Jedan registar vodi Savez društava multiple skleroze Hrvatske, a drugi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Uvidom u registre procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 6.000 osoba.

– Iz dana u dan imamo nove lijekove na tržištu. Prije 10-ak mjeseci dobili smo i lijek koji je dostupan pacijenticama u fazi trudnoće – izjavila je Mirošević-Zubonja.

Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije dobrotvorna je udruga osnovana radi unaprjeđenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze. Zoran Oljača, predsjednik Društva kaže da u našoj županiji od ove bolesti boluje 75 osoba, ali se smatra da je broj i do tri puta veći jer svi oboljeli nisu učlanjeni u Društvo.

– Trenutno provodimo projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, projekt Osobni asistent i projekt Europskog socijalnog fonda. Posljednji  projekt je najznačajniji jer je vrijedan 1 milijun i 484 tisuće kuna, traje dvije godine, a preko njega je u Društvu zaposleno 12 osoba. Izuzetno mi je drago što već tri godine s nama u radionicama sudjeluje dr. Mirošević-Zubonja, a kontakt smo uspostavili i s Domagojem Matanovićem, psihologom iz Doma zdravlja Vukovar, koji nam također dolazi na radionice – rekao je Oljača.

Ispričao je i kako se s bolešću svaki bolesnik nosi na svoj način, onako kako mogu i moraju, pod terapijama, te stalnim kontrolama i nadzorima liječnika.

Preko projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Društvu su uspjeli zaposliti tri osobe, dvije gerontodomaćice, jednu u Vukovaru jednu u Vinkovcima i administratora Nikolu Nedića, 21-godišnjaka iz Vukovara.

– Ne bolujem od multiple skleroze nego od invalidnosti. Dvije godine sam bio nezaposlen. Radim 2,5 mjeseca, drago mi je da sam uspio naći posao i da je netko zaposlio osobu s invaliditetom – izjavio je Nedić.

Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije nalazi se u Vukovaru na adresi Ljudevita Gaja 12. Možete ih kontaktirati na broj telefona 032/303-838, 095/303-8830 i 095/303-8831, kao i na mail adresu dmsvukovar@gmail.com.

Podijelite ovo...