Uputa za pružanje usluge osobne asistencije uz sva neophodna pridržavanja preporuka za vrijeme COVID-19

Uz sva neophodna pridržavanja preporuka Stožera civilne zaštite RH, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u svrhu zaštite zdravlja korisnika i osobnih asistenata kao i njihovih obitelji, daje se slijedeća uputa.

1. Korisnicima usluge osobne asistencije (uključuje i usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i videće pratitelje), kad god je to moguće, podrška se organizira u krugu obitelji.
2. Korisnicima koji žive sami, preporučuje se da potrebe zadovolje s minimalnim aktivnostima osobnog asistenta uz korištenje zaštitne opreme (neophodni transferi, hranjenje, kupanje i slično) kako bi se što više smanjila izloženost korisnika i osobnih asistenata.
3. Osobni asistenti se u slučaju potrebe obavljanja vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica i slično), trebaju što manje izlagati situacijama u kojima dolazi do neposrednih kontakata.
4. Prilikom obavljanja kućanskih poslova (pranja, čišćenja i slično) nužno je osigurati osobnim asistentima zaštitnu opremu (rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju).
5. Poslodavac može pružatelju usluge osigurati zaštitnu opremu i sredstva prenamjenom sredstava odobrenih putem programa i projekata za pružanje usluge osobne asistencije za koju će zatražiti suglasnost ili o tome obavijestiti ugovorne strane, vodeći računa o individualnim potrebama korisnika, ali pritom ne ugrožavajući potrebe cijele zajednice.
6. U slučaju ukidanja javnog prijevoza, također je moguća prenamjena sredstava za potrebe dolaska i odlaska osobnih asistenata na radno mjesto, za koju će zatražiti suglasnost ili o tome obavijestiti ugovorne strane.
7. U slučaju da se usluga osobne asistencije ne može pružati zbog izravne ugroženosti ili zaraženosti koronavirusom osobnog asistenta ili korisnika, moguće je potraživati troškove plaće osobnog asistenta u navedenom razdoblju dok traje izravna ugroženost ili zaraženost uz informiranje ugovornih strana o navedenome.
8. U slučaju da osobni asistent koji ne može pružati uslugu zbog izvanrednih okolnosti te pristaje koristiti godišnji odmor, isto mu je potrebno omogućiti.

Molimo vas da se pridržavate svih preporuka i time smanjite mogućnost širenja zaraze.

Ni u jednom trenutku ne propustite pratiti službene informacije i molimo da postupate u skladu s uputama nadležnih tijela te redovno pratite mrežne stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr), Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i Ravnateljstva civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr), na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci u svezi nCoV bolesti (COVID-19).

Podijelite ovo...